April 17th, 2014

Archiball Logo

85-ти летний ресторан


This narrow building in Tokyo by local studio Apollo Architects & Associates accommodates an 85-year-old restaurant within its base, while its upper floor is a residence with a cantilevered balcony (+ slideshow).

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

Switch was designed by Apollo Architects & Associates as the new home for an established eatery in Tokyo's Shinagawa district. Asked to downsize his original building to make way for a road expansion, the owner decided to instead create a more compact building ahead of the restaurant's 100th birthday.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

The two-storey building has a 20-metre-long facade that stretches along the edge of the road. At ground level, the concrete walls have been left exposed to reveal the imprinted markings left by cedar formwork, as a reference to the charred wooden fence of the old restaurant.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

"It expresses the dignity of a long-established shop that ages with the passage of time," explained studio principal Satoshi Kurosaki.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

To contrast, the upper storey has a smooth finish rendered with white plaster. Windows run along both sides, but are concealed behind slatted timber screens, while a balcony at one end features a 4.5-metre cantilever.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

Entrances to both the restaurant and the residence sit alongside one another. The first leads directly into a dining room for up 16 diners, with a private seating area on one side and a kitchen to the other.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

Concrete walls are left exposed here, but the floor is tiled and the ceiling is finished in cypress panels.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

"The shop now has a bright impression and has resulted in an increased number of new customers such as young women and children, in addition to the loyal customers," said Kurosaki.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

The second entrance provides direct access to the kitchen, but also leads up to the first-floor residence which centres around a combined living, dining and kitchen space.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

Two children's bedrooms are located at the northern end of this space, with a mezzanine loft above. The master bedroom sits at the southern end, leading out to the secluded balcony, which itself gives access to a terrace on the roof.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

Clerestory windows bring light across the ceilings of both storeys. There is also one round window, creating a focal point at one end.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant

Photography is by Masao Nishikawa.

Here's a project description from Apollo Architects & Associates:


Switch

This is a rebuilding plan for a long-established eel restaurant that has been in business for 85 years in downtown Tokyo. Due to a full-scale road expansion plan, the owner was obliged to reduce the site area. The owner decided to welcome the 100 year anniversary of the restaurant in a renewed shop and planned an RC structured shop with residence.

The narrow site has 20m long frontage, but the depth is only 2m to 6m. By utilising visibility of the large facade, no openings are made on the road side of the ground level. The exterior walls consist of exposed concrete that is framed with a cedar board shaped frame, which reminds us of black cedar board fence. It expresses the dignity of a long-established shop that ages with the passage of time.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant
Ground and first floor plans - click for larger image

The upper floor is flat finished with white plaster to create a contrast with the wooden-patterned concrete surface. A floating sensation from the 4.5m cantilever emphasises the horizontal volume even more. Another characteristic of this building is the horizontally-stretched, exquisite wooden vertical bars, which block the lived-in feel from being seen.

Measures against sick house syndrome are taken for children with allergies, and the plaster walls and ceiling with solid red cedar boards are used for the residence level. The natural light from the horizontal high window is reflected on the ceiling, and soft light showers the room. A loft space is made in the children’s room to maintain continuity with the living room and dining room spaces. The private rooftop is accessible from the roof balcony on the south side.

The first floor shop now has a bright impression and has resulted in an increased number of new customers such as young women and children, in addition to the loyal customers. This building also serves as a new landmark of the land readjustment area.

Switch by Apollo Architects gives a new home to an 85-year-old restaurant
Second floor and roof plans - click for larger image

Location: Shinagawa ward Tokyo Principal Use: Private Housing Structure: RC Site Area: 82.07m2 Total Floor Area : 123.02m2 (58.32m2/1F,58.32m2/2F,12.69 m2/3F) Structural Engineer: Hiroyuki Masuda Mechanical Engineer: Zenei Shimada Construction: Kimura ryozo engineering firm


promo sultan_arch november 24, 2012 10:59 2
Buy for 30 tokens
О правилах размещениях в промо-блоках: как и в боях без правил, нет никаких правил! Ибо понятно, что все будут благополучно забивать на правила и толкать свой блог без разбора. Единственная рекомендация, дабы не тратить свои жетоны зря, позаботьтесь о прочтении поста под названием ШАПКА,…
archiball, Блог архитектора

Китайский павильон для выставки в Милане 2015


China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

New York firm Studio Link-Arc and a team from Tsinghua University have revealed their competition-winning design for a pavilion with an undulating roof to represent China at the World Expo 2015 in Milan.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

Studio Link-Arc, which is led by Chinese architects Yichen Lu and Qinwen Cai, and Virginia native Kenneth Namkung, collaborated with researchers from Tsinghua University to develop its vision for "a cloud hovering over a land of hope". This includes a field of crops and a wave-like roof overhead.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

The designers plan to use large bamboo panels to create a series of shingles across the roof, reminiscent of the terracotta tiles used in traditional Chinese constructions. These will be fixed onto arching wooden frames, giving the building its distinctive profile.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

"The pavilion's floating roof is designed as a timber structure that references the 'raised-beam' system found in traditional Chinese architecture, but is adapted to accommodate modern construction technology," said the architects.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

Beneath the roof, a field of wheat designed to reference China's agrarian past will merge into a interactive installation where LED lights are hooked up to electronic stalks.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

This will lead to a series of exhibitions and cultural programs dotted around a sheltered plaza. A staircase will allow visitors to access rooftop viewing platforms, offering aerial views of both the field and the pavilion's surroundings.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

"The pavilion's full exhibition and cultural offerings are experienced as a sequence of spaces, beginning with an exterior waiting area in the landscape, leading to a themed exhibition space with interactive installations and cultural offerings from 40 Chinese provinces," explained the designers.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

China is one of 145 nations participating in the Milan 2015 expo, which takes place from May to October. Other proposals unveiled so far include a pavilion with a field and tractors on its roof, for agricultural company New Holland.

Here's a project description from the design team:


China Pavilion, Expo Milano 2015

Tsinghua University, along with New York-based Studio Link-Arc, has been announced as the winner of a competition to design the China Pavilion at the 2015 Milan Expo. Rejecting the typical notion of a pavilion as an object in a plaza, the China Pavilion is instead conceived as a field of spaces. Designed as a cloud hovering over a "land of hope", the pavilion is experienced as a sheltered public plaza beneath a floating roof that incorporates the building's cultural and exhibition programs. The roof's distinctive profile creates an iconic image for the project and will foster a unique presence within the Expo grounds.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

The China Pavilion is themed "The Land of Hope". The project embodies this theme through an undulating roof form, which is derived by merging the profile of a city skyline on the building's north side with the profile of a landscape on the southern side, expressing the idea that "hope" can be realised when nature and the city exist in harmony. The pavilion's floating roof is designed as a timber structure that references the "raised-beam" system found in traditional Chinese architecture, but is adapted to accommodate modern construction technology. The roof is clad in shingled panels that reference traditional Chinese terracotta roof construction, but are reinterpreted as large bamboo panels that reduce structural weight, create a shaded public space below, and further enhance the Pavilion's unique silhouette.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop field

Beneath this roof, the building's ground plane is defined by a landscape of wheat (the "field of hope") that references China's agrarian past and transitions seamlessly into a multimedia installation in the centre. This installation, formed from a matrix of LED "stalks" that mimic the form of the wheat, forms the centrepiece of the building's exhibition program.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop fieldGround floor plan - click for larger image

The Pavilion's full exhibition and cultural offerings are experienced as a sequence of spaces, beginning with an exterior waiting area in the landscape, leading to a themed exhibition space with interactive installations and cultural offerings from forty Chinese provinces. After this, visitors are guided up a gently sloped public stair to a panoramic viewing platform above the LED matrix installation, after which they are guided into a multimedia space, which will feature a short film focused on returning home for the Spring Festival. This sequence concludes with visitors stepping outside onto a platform above the bamboo roof that enjoys expansive views of the Expo grounds.

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop fieldFirst floor plan - click for larger image

Project Name: China Pavilion for Expo Milano 2015
Award: First Prize
Client: China Council for the Promotion of International Trade
Organizer: Expo Milano 2015

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop fieldSection one - click for larger image

Architecture:
Architect: Tsinghua University & Studio Link-Arc
Chief Architect: Yichen Lu (Tsinghua University + Studio Link-Arc)
Associate In Charge: Kenneth Namkung, Qinwen Cai (Studio Link-Arc)
Project Team: Shuning Fan, Hyunjoo Lee, Dongyul Kim, Alban Denic , Zach Grzybowski (Studio Link-Arc)
Structural Engineer: Simpson Gumpertz & Heger
Enclosure Engineer: Elite Facade Consultants + ATLV
MEP Engineer: Beijing Qingshang Environmental Art & Architectural Design

China's pavilion for Milan 2015 expo to feature wavy roof and indoor crop fieldSection two - click for larger image

Exhibition, Landscape and Interior Design
Design Director: Dan Su, Yue Zhang (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Chief Designer: Yi Du (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Exhibition Design: Yanyang Zhou, Danqing Shi (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Landscape Design: Xiaosheng Cui (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Interior Design: Jiansong Wang (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Installation Design: Danqing Shi, Feng Xian (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Light Design: Yi Du (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)
Visual Identity Design: Xin Gu (Academy of Arts and Design, Tsinghua University)